Intoxicaties
Wat is een vergiftiging/intoxicatie
Vergiftiging of intoxicatie is de toestand die ontstaat na het in- of opnemen van een voldoende hoeveelheid van een vergif om symptomen te veroorzaken. Dit wordt bestudeerd in de toxicologie. De dosis maakt het vergif. Men onderscheidt acute vergiftiging en chronische vergiftiging. Een andere indeling is opzettelijke vergiftiging en accidentele vergiftiging, hoewel de meeste vergiftigingen onbedoeld zijn.
Als de schadelijke stof ook weer vanzelf uit het lichaam verdwijnt (bijvoorbeeld nicotine) treden pas klachten op als de opname de uitscheiding voldoende overtreft om boven de symptoomdrempel te komen. Als de opname de uitscheiding langdurig overtreft zal er cumulatie (stapeling) optreden.
Lichamelijke effecten
Om een effect te veroorzaken in het lichaam moet een lichaamsvreemde stof (bijvoorbeeld een geneesmiddel of gifstof) een orgaan bereiken in een voldoende hoge concentratie en dit gedurende enige tijd.
De opname van een vergiftigende stof naar de bloedsomloop wordt absorptie genoemd. Hoe sneller de absorptie op de plaats van de blootstelling plaatsvindt, hoe hoger de piekconcentratie van de stof in het lichaam.
Hierdoor kan de concentratie overschreven worden, waarbij men spreekt van vergiftiging.
Diagnostiek
Een belangrijke diagnostisch probleem bij een mogelijke vergiftiging is onzekerheid over, en de hoeveelheid en concentratie van, de stof(fen) waaraan patiënt is blootgesteld.
De anamnese is hierbij vaak onbetrouwbaar. De hetero-anamnese bij bekenden kan soms verduidelijking opleveren.
Diagnostische procedures bij geïntoxiceerde patiënten verschillen in principe niet van de gebruikelijke procedures in de geneeskunde.
Ook bij een geïntoxiceerde patiënt is dus eerst beoordeling en stabilisatie van de vitale functies aangewezen, hiervoor wordt binnen de ambulancezorg de ABCD-methodiek gehandhaafd en wordt er gewerkt conform landelijke ambulance protocollen. Geïntoxiceerde vitaal stabiele patiënten zullen dus in de regel voor uitgebreide diagnostiek en bewaking op een SEH-afdeling worden gepresenteerd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb